Tre knep som ger saftiga kanelbullar

1 av 2 | Foto: Karin Högberg
MAT & DRYCK

Få högtidlighållanden har fått ett så snabbt genomslag som Kanelbullens dag.
Tidigare utsågs Karin Högbergs version till landets bästa – nu avslöjar hon stegen som ger saftiga bullar.
Se hennes två bästa recept inför baket den 4 oktober.

Att få ett folk att acceptera en ny helgdag kan ta flera hundra år. Kanelbullens dag startades 1999 av Hembakningsrådet, och sedan dess har de som inte gillar bakverket svårt att undvika det obligatoriska bullregnet den 4 oktober. Högtiden har bara 17 år på nacken, men Hembakningsrådet instiftades faktiskt redan 1959. Sedan dess har de verkat för att ugnarna ska gå varma i de svenska hemmen.

Utsågs till Sveriges bästa

Varje år utser de landets bäst designade kanelbulle, och med i årets jury satt Karin Högberg. Bloggaren bakom ”Trattoria” har vunnit många utmärkelser, och en av dem var just för Sveriges bästa bulle.

– Det var en stor bulle med ett svenskt äpple i mitten, som man kunde dela i fyra delar. Det passar väldigt bra med äpple för det är en väldigt lyckad kombination med kanel, säger Karin Högberg.

2016 var utmaningen att skapa en mångfaldsbulle och vinnare blev Leonora Bozzi från Frösön med "Hand-i-hand-bulle". Vinnare bland barn/unga blev tolvåriga  Julian Thånell från Lund med "Många mänskliga bullfigurer – alla ser olika ut men är lika inuti". Se bilderna.
Hur står det då till med det svenska bakandet? Karin konstaterar att tröskeln för att komma igång är högre än för matlagning, men samtidigt ser hon en renässans som fått draghjälp av alla tv-program.

– Det tycker jag man ser i sociala medier. För några år sedan kom ju surdegstrenden, och den fick många att komma igång med bakandet. Nu kommer glutenfritt väldigt starkt, där folk som inte kunde äta bröd inser att de kan tillverka det själva. Och visst lever kanelbullen – det är ju en sådan klassiker, säger hon.

Knepen för saftiga bullar

Karin Högberg har dessutom svaret på hur man får bullarna riktigt saftiga. Det rör sig om tre knep.
Nummer 1: Använd mjukt smör istället för smält smör.
Nummer 2: Rör ihop smör, socker och kanel innan du brer ut det på degen.
Nummer 3: Istället för att pensla bullarna med ägg innan gräddningen – gör det direkt efter att de kommit ur ugnen. Då får de en försegling som håller inne fukten.

Kanel och kardemummasnurror, ca 30 st

Ingredienser:
4 dl mjölk
50 gram jäst
1 ½ dl strösocker
100 gram rumstempererat smör
10-12 dl vetemjöl
1 krm mald kardemumma

Fyllning:
100 gram mjukt smör
½ dl strösocker
1 msk kanel
1 ägg och pärlsocker till garnering

Gör såhär:
Rör ut jästen i den rumstempererade mjölken, tillsätt hälften av mjölet, sockret och kardemumman och bearbeta därefter in det mjuka smöret.Tillsätt resten av mjölet (spara 1 dl till utbakningen) pö om pö och bearbeta degen tills den är smidig och slät. Degen skall vara smidig och inte kletig när du låter den jäsa. Jäs i ca 45 min under bakduk. Dela degen i fyra delar och kavla ut till fyra lika stora rektanglar. Rör ihop smör, socker och kanel. Bred fyllningen på rektanglarna. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och forma till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Pensla med vispat ägg och strö på pärlsocker (eller gör det direkt när de kommit ut ur ugnen). Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.

Kanelfläta – 1 st.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1,2 till 1,4 l vetemjöl
2 tsk kardemumma

Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 ägg till pensling
Pärlsocker

Gör såhär:
Rör ut jästen i den rumstempererade mjölken, tillsätt hälften av mjölet, sockret och kardemumman och bearbeta därefter in det mjuka smöret.Tillsätt resten av mjölet (spara 1 dl till utbakningen) pö om pö och bearbeta degen tills den är smidig och slät. Degen skall vara smidig och inte kletig när du låter den jäsa. Jäs i ca 45 min under bakduk. Kavla ut två stycken rektanglar på mjölat bord. Rör samman socker, smör och kardemumma och bred ut i mitten på rektangeln. Skär därefter remsor som är cirka 2 cm breda på varje sida om mitten där fyllningen ligger. Fläta samman bitarna och låt flätorna jäsa i ca 30 min. Vispa upp ägget lätt och pensla flätorna och strö över pärlsocker. Grädda på 200 grader i ca 25-30 min.