Tipset: Rosa pesto- lax som imponerar

MAT & DRYCK

Ny vecka, men inga nya matidéer?

Prova på en fantastiskt rosa pesto-pasta med lax signerad matkreatören Maria Pogosjan.

– Jag gillar den här rätten för att en smakar lika gott som färgen, säger hon.

Det kan vara tungt ibland att försöka förnya sin middagspalett.

Många hamnar i situationen att de står och stirrar i kött/charkdisken, tar något och sedan försöker kombinera ihop det med pasta, ris eller potatis.

Men skippa det – och kolla in bloggaren och matentreprenören Maria Pogosjans läckert färgglada vardagsalternativ. Maria som driver Kocken i klackar säger att vill man förnya sig så gäller det att våga lite. Och här har hon plockat ihop ett recept som utgår från butikernas fyndvaror den här veckan.

– Knepet är att tänka utanför ramarna och låta den gamla gröna pesten få en ny färg med en sötare smak.

Låter det spännande? Enligt Maria är hennes lax och rödbetspestorätt inte svårt att få till, men resultatet ger wow-effekt.

– Det är en perfekt rätt mitt i veckan, men även när man ska imponera på helgens middagsgäster. Funkar alltid och är superenkel.

Du behöver för 4 personer:

5 stycken kokta rödbetor (Coop)

2 vitlöksklyftor

150 g fetaost (Willys)

1 näve med basilika (willys)

0,5 dl rostade pinjenötter

Salt

Bönpasta

500g laxfilé

0,5dl sesamfrön 

Gör så här:

Koka bönpastan utefter anvisningarna på paketet.

Under tiden, mixa ihop allt till peston med en stavmixer eller matberedare tills den blir slät.

Skär laxen i kuber och salta lite lätt. Häll sesamfrön på en tallrik och vänd laxkuberna i dem.

Hetta upp en stekpanna med olja och stek laxbitarna på medelhög värme i cirka en till två minuter per sida.

Servera och njut!

FAKTA

Veckans matfynd

  Rödbetor

Sverige Klass 1, Lösvikt

Pris: 3,90 kr/kg

Här hittar du varan: Coop

  Basilika

Kruka, Swegro

Pris: 10 kr/st

Här hittar du varan: Willys

  Fetaost

Fontana, 150 g

Pris: 18.90 kr/st

Här hittar du varan: Willys