Hon bakar Sveriges bästa kladdkaka

Testa Mirandas vinnande recept

1 av 2 | Foto: Arla
Miranda Westerlind vann den elfte upplagan av Kladdkakeracet.
MAT & DRYCK

Vinnaren har utsetts i årets upplaga av ”Kladdkakeracet”. Det segrande bidraget bakades av Miranda Westerlind.

Testa 13-åringens recept, med lakrits, karamelliserade mandlar och hallon.

Vilken är den bästa versionen av svenskarnas favorit? Frågan avgjordes i Kladdkakeracet, en tävling för barn mellan 10-14 år. 2016 fick man in över 150 recept. Miranda Westerlind från Uppsala var en av de sex finalisterna. 13-åringen bakade sin version live på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan – och när röken hade lagt sig utsågs hennes kladdkaka med lakritspulver till segrare.

– Det var jättekul och häftigt, säger Miranda Westerlind.

Provbakad 15 gånger

Det ligger ett digert arbete bakom vinnarreceptet. Miranda gissar att hon provbakat kakan 15 gånger hemma. Smakkombinationerna var dock givna från början.

– Först tänkte jag lakrits, för att jag älskar lakrits. Jag ville att den skulle vara balanserad i smaken och inte för söt, så jag lade till hallon som är lite sura. Sedan ville jag ha en lite annan textur, vilket jag fick från de karamelliserade mandlarna, säger Miranda.

Såhär löd juryns motivering: "Vacker kladdkaka med fina dekorationer. Bra balans mellan smak och textur. God eftersmak och en perfekt vispad grädde."

Konditor eller mittfältare

Miranda hade aldrig tävlat i köket tidigare, men nervositeten lade sig så fort starten gick. Trots sin ålder har 13-åringen rutin, för hemma bakar hon minst en gång i veckan – ofta mer. Bland favoriterna finns mandelbiskvier och Budapestlängd. Miranda utesluter inte att intresset skulle kunna bli hennes yrke i framtiden, men hon lockas även av sin andra passion – rollen som mittfältare i Vaksala SK.

– Jag skulle kunna tänka mig att bli konditor, men jag vill också satsa på fotbollen, för det gillar jag väldigt mycket, säger Miranda.

Miranda Westerlinds vinnande kladdkaka:

Gäller för 10 bitar
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl mandel
2 dl vetemjöl
2 msk lakritspulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Karamelliserade mandlar:
¾ dl strösocker
1 dl mandel
1 msk smör
1 tsk flingsalt
1 ask hallon
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Karamelliserade mandlar:
Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.

Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa eventuellt med lakritspulver, servera till kakan.