Budapestlängd går snabbt och enkelt

Så kan du smaksätta klassikern efter säsong

Anders Vesterlund driver bloggen Kaloribomben.
Anders Vesterlund driver bloggen Kaloribomben.
MAT & DRYCK

Bloggaren bakom ”Kaloribomben” slår ett slag för klassikerna.

Testa hans Budapestlängd, som faktiskt är enkel att lyckas med hemma.

– Man behöver inte vara professionell för att få ihop den, säger Anders Vesterlund.

Bloggen var en viktig ventil, men med åren insåg civilekonomen vad han verkligen brann för. Det avgörande ögonblicket var när han klarade de hårda intagningsproven till Hela Sverige bakar på TV4, och hamnade som första reserv.

– Då fick jag en bekräftelse på att jag verkligen är bra på det här. Det blev själva starten, när jag kände att det blev på riktigt, säger Anders Vesterlund.

Några år senare har han utbildat sig till konditor. Bloggen ”Kaloribomben.se” har minst en ny post varje dag, så Anders brukar baka loss rejält på helgerna. Han jobbar fortfarande med HR på ett stort kosmetikföretag, men snart ska det bli andra bullar.

Ett uppsving för tårtor

Parallellt letar konditorn efter en lämplig lokal hemma i Vasastan. Vad ska då bli konditoriets nisch? De klassiska bakverken står högt i kurs – och passionen är tårtorna. Han berättar att tårtan faktiskt har fått ett trendmässigt uppsving bland svenskarna de senaste åren.

En personlig favorit är Budapestlängden. Med sin frasiga strumpa av maräng kan den verka komplicerad, men Anders konstaterar att längden är riktigt enkel att få till hemma.

– Jag skulle nog säga att det är en snabb klassiker. Alla kan göra den, och längden kan varieras i oändligt många smaker efter säsongen. Istället för mandariner kan man ha körsbär, hallon eller blåbär. Nu på hösten skulle jag rekommendera hjortron. För att få fram julsmaker kan man krydda marängen med kanel och kardemumma, med lingon i grädden. Ersätt den mörka chokladen ovanpå med vit choklad eller mjölkchoklad – det ger en annan karaktär. Man kan även söta grädden och smaksätta den med vaniljstång om man gillar det, säger Anders Vesterlund.
Kolla även in Kaloribomben på Instagram.

Recept Budapestlängd
 

Ingredienser:
90 gram strösocker (1 dl)
70 gram hasselnötsmjöl (1,5 dl)
35 gram maizena (0,5 dl)
125 gram äggvita (4)
90 gram strösocker (1dl)
300 gram grädde (vispad)
2 apelsiner, fileade alt 1 burk konserverade mandariner
10 färska hallon – valfritt
100 gram mörk choklad
 

Gör såhär:
Sätt ugnen på 170 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda strösocker, hasselnötsmjöl och maizena i en bunke.

Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret och vispa till en fast maräng. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat. Spritsa ut med sprits och tyll mellan 17-18 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut.

Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna, lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt. Stryk på ett tunt lager grädde, sprid ut små apelsinbitar och delade hallonbitar, rulla ihop till en rulle. Dela din rulltårta på längden till 8 bakelser, ringla över lite smält mörk choklad och pudra på florsocker.