Laga kroppkakor: Så ska de smaka

26 oktober är potatisens dag

MAT & DRYCK

Fira potatisens dag med klassiska kroppkakor.

Snart kommer kocken Pernilla Elmquist ge den svenska ikonen nytt liv i sin foodtruck.

Testa hennes mormors originalrecept, som garanterat är värt besväret.

Hon kom sexa i den första upplagan av ”Sveriges Mästerkock” i TV4 2011. Sedan dess har Pernilla Elmquists blogg Mitt nordiska kök blivit en etablerad källa för alla som vill hitta recept på klassikerna.

Men i dag går mycket av kockens tid till Nordic Street Food – hennes vidareutveckling av sitt koncept. Under tre år har hon arbetat hårt med sin foodtruck hemma i Malmö, och Pernilla har imponerat med ett helt unikt snabbmatsutbud.

Bäst i Sverige – och Norden

2016 vann hon titeln ”Årets bästa foodtruck” – och Nordic Street Food blev dessutom utsedda till bästa foodtruck vid de nordiska mästerskapen i Mariefred. Pernillas kantarellklämma är årets bästa streetfood-rätt – en annan vinnare var hennes sparrisklämma.

– Vi kombinerar det nya nordiska köket, som du exempelvis hittar på Noma i Köpenhamn, med klassisk husmanskost. Utgångspunkten är nordiska råvaror som är i säsong – men vi gör det till streetfood, säger Pernilla Elmquist.  

Nu har hon även skaffat sig ”ett hål i väggen” på Malmö Centralstation. Med ett riktigt kök kan kocken äntligen experimentera med sin absoluta favoritmat – kroppkakan.

Mormor var bäst

– Min mormor gjorde fantastiska kroppkakor och det är fortfarande min favoriträtt. Hon var alltid tvungen att laga det till mig. En gång hade hon utlovat kroppkakor, men det blev något annat – och det tog lång tid innan jag förlät henne för det, säger hon.
Den svenska klassikern ska absolut hamna på menyn i Pernillas foodtruck, men då som en lite mindre ”dumpling”. En variant kan innehålla vildsvinskött, men originalet har en självklar plats. Och kryddningen är huggen i sten.

– Det ska vara klassiskt rimmat fläsk, kryddpeppar och lök – som gärna får stekas dagen innan. Och det gäller även för den kokta potatisen, säger Pernilla Elmquist.

Mormors kroppkakor

För cirka 4 personer

Ingredienser:
500 g potatis
2.5 dl vetemjöl
1 st ägg
200 g rimmat fläsk
1 st gul lök
Ca 1 tsk malen kryddpeppar
Salt
4 dl lingon
Ca 2 dl socker
150 g smör
Gör såhär:
Dag 1
1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den kallna över natten.
2. Tärna fläsket fint. Finhacka löken.
3. Stekfläsk och lök och krydda med kryddpeppar. Låt stå i kylen över natten.
4. Rör lingon och socker tills sockret löst sig.
Dag 2
1. Skala och pressa potatisen i potatispress och blanda med mjöl, ägg, och salt.
2. Forma en lång rulle av potatissmeten och skär den i tolv lika stora bitar.
3. Tryck ett hål i mitten av bullen och lägg i en sked fläsk- och lökblandning. Slut kakan igen.
4. Koka i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.
5. Smält smöret i en kastrull. Häll av det klara smöret i en serveringsskål och häll bort bottensatsen.
6. Servera kroppkakorna med lingon och smör.