Fira dagen med tre annorlunda recept

1 av 3 | Foto: Marc DiBasio
MAT & DRYCK

Svenskarnas favoritbakverk går att variera i oändlighet.

Aftonbladet Mat & Vin firar kladdkakans dag med tre recept.
Testa varianten med marshmallows och jordnötter, årets prisvinnare med lakrits och hallon – eller en version med frusna blåbär.

Bakverket är helt klart en svensk specialitet, men ursprunget sägs komma från Paris. Det ska ha varit en matskribent som på 70-talet åt en delikat chokladkaka på ett café i den franska huvudstaden. Hon lyckades få kocken att ge henne receptet, och väl hemma publicerade journalisten receptet i sin veckotidning. Resten är historia. Omkring 40 år senare har kladdkakan sitt eget datum i kalendern.

USA-inspirerad

För att fira den 7 november blickar vi tillbaka och bjuder på ett recept från en av de tidigare finalisterna i Kladdkake-SM. Som amerikan är Marc DiBasio uppväxt med brownies, men i Sverige bjöd hans fru på kladdkaka – och sedan dess har familjen bakat varianter i princip på veckobasis.

Namnet Rocky Road-kladdkaka antyder att Marcs bidrag har inspiration från hemlandet, med marshmallows, jordnötter och konserverade körsbär.

Bäst i Sverige 2016

I kontrast är den andra kladdkakan superaktuell. Versionen vann årets upplaga av tävlingen ”Kladdkakeracet”. Receptet är skapat av 13-åriga Miranda Westerlind från Uppsala. Hon bakade sin kladdkaka med lakritspulver, och ingredienserna är noga avvägda.

– Först tänkte jag lakrits, för att jag älskar lakrits. Jag ville att den skulle vara balanserad i smaken och inte för söt, så jag lade till hallon som är lite sura. Sedan ville jag ha en lite annan textur, vilket jag fick från de karamelliserade mandlarna, säger Miranda.

Sommarminnen

Avslutningsvis har vi en variant där frusna blåbär fångar minnen från varmare årstider. Bakom receptet Victoria Willén och hennes matblogg Victorias Provkök. Hon konstaterar att bären ger en annorlunda kladdkaka som känns lite somrig. Och det kan ju vara härligt när den första snön har fallit på många håll i landet.

Rocky road-kladdkaka

Du behöver:
150 g smör
150 g mörk choklad, 70 %
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl mjöl
0,25 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
100 g salta rostade jordnötter, grovhackade
2 dl konserverade körsbär, grovhackade (låt dem rinna av väl)
Garnering:
1/2 påse stora Marshmallows, delade i fyra delar
50 g mörk choklad, 70 %
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en panna på  20x30 cm.
2. Smält smöret i en kastrull, dra den åt sidan. Låt chokladen smälta i smöret.
3. Vispa socker och ägg pösigt.
4. Blanda mjöl, salt, bakpulver, kakaopulver och vaniljsocker.
5. Blanda chokladsmöret och äggvispet med mjölblandningen jordnötter och körsbär. Bred ut smeten i pannan.

6. Grädda i cirka 30 minuter.
7. Strö marshmallows över den varma kakan.
8. Smält återstående choklad (50 g) i vattenbad och ringla över kakan.

Miranda Westerlinds vinnare med lakrits

Gäller för 10 bitar
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl mandel
2 dl vetemjöl
2 msk lakritspulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Karamelliserade mandlar:
¾ dl strösocker
1 dl mandel
1 msk smör
1 tsk flingsalt
1 ask hallon
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Karamelliserade mandlar:
Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.
Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa eventuellt med lakritspulver, servera till kakan.

Blåbärskladdkaka med smak av sommar

Du behöver:
100g smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk vaniljestrakt
1/2 krm salt
1 1/2-2 dl blåbär
Smör
Kokos
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt bakplåtspapper i botten av en rund springform ca 22-24 cm, smöra och strö på kokos på kanterna. Smält smöret i en kastrull, tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och häll över blåbär. Tryck mer dem i smeten.
Grädda kakan ca 20-25 minuter beroende på ugn och hur kladdig du vill ha kakan. Låt kallna, pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde.