Baka lussekatterna med en udda tvist

1 av 2 | Foto: Tessan Bakar
MAT & DRYCK

Gör dina egna lussekatter till första advent. Varför inte testa en lite annorlunda variant?
En klick vaniljsmör i snurran gör bullen frasig och extremt saftig.
Se Therese Salmis smarriga recept.

På söndag är det äntligen tillåtet att släppa loss julen – och till första advent måste man ha lussebullar. Hoppa över köpekatterna. Therese Salmi på bloggen Tessan Bakar har ett kul recept på klassiska lussebullar, men med en tvist. En liten klick vaniljsmör i varje virvel ger en otroligt frasig och god lussekatt. Det kan alla som har testat dem intyga.

– "Äntligen en riktigt saftig lussebulle!", har jag hört mer än en gång. Själv gillar jag och saftigheten och att den blir lite sådär härligt frasig på toppen. En riktig höjdare, säger Therese Salmi.

Var inte oroliga – saffranet och russinen finns givetvis på plats. Se receptet nedan.

Frasiga lussebullar med vaniljsmör

Ingredienser (36 st):
1 gram saffran (2 pkt)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
Cirka 13 dl vetemjöl (800 gram)
Russin
Mjöl till utbakning
Fyllning:
75 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret och häll på rommen eller vattnet och rör om. Låt stå minst 30 minuter.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör (delat i bitar) och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt sedan resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand och låt den jäsa under bakduk i en timme.
Blanda smör, socker och vanilj till fyllningen. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och baka ut till lussebullar. Tryck i russin efter smak, Therese brukar ha två i varje ände. Tryck en fördjupning i varje ände vid russinen och klicka i vaniljfyllning.
Lägg bullarna på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk och sikta sedan över florsocker.