När är vinet ”i tunneln”?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag har läst att lagringsdugliga viner har 4 faser:

1.Ungdom, varar ca. 1 - 5 år efter årgångsbeteckningen = Fruktig, sträv, kompakt

2.Tunnel, varar mellan 3 - 30 år efter årgångsbeteckningen = Opersonlig, dov, tråkig

3. Mogen, 5 - 100 år efter årgångsbeteckningen = Öppen, komplex, multna löv m.m.

4. Övermogen = Blaskig, död, slut

Det ska alltså vara bäst att dricka sitt vin i fas 1 eller 3. Jag undrar hur man vet om vinet är i tunneln eller respektive övermognadsfasen? Skulle ni kunna ge mig några mer parametrar på hur man känner igen ett vin i tunneln?

Det är ju synd om man häller ut några viner som smakar illa om de är i tunnelfasen och snart kommer bli mogna och fantastiska.

Mvh. Klas

Om vinet är i tunneln eller övermognadsfasen är inte helt lätt att veta alla gånger. Dock brukar vinerna vara knutna i doft och smak när de befinner sig i en “tunnel” medan om de är övermogna så drar de ofta åt det riktigt “platta”, ofräscha och oxiderade hållet. Ett gott råd är att undersöka vad producenten själv anser om sina viners lagringsduglighet, om de klarar 5 eller 25 år så att säga. Ta även reda på vilken “typ” av årgång det är Framförallt om du bara har en flaska och inte vill chansa och prova vinet för att se om det är gott just då eller inte.