Vin till pizza & pasta?

MAT & DRYCK

Hej,

jag är mycket förtjust i rödvin, men som så många andra är jag fasligt dålig på att komma ihåg vad det där goda vinet jag drack hos kompisen i helgen egentligen hette. jag skulle vilja ha lite olika tips till två situationer:

1, ett vin till lite lättare mat som hemlagad pizza, pasta eller paj. vinet ska gärna passa både till ett glas före maten, med lite tilltugg, som till ett glas efter i soffan.

2, ett annat vin till en av mina favoriter: kex och ost.

då min studentekonomi styr, så ser jag gärna att era rekommenderade viner ska ligga runt 70kr, eller upp mot 90kr om det är riktigt gott!

tack på förhand, mvh mari

Svar:

1. Prova t ex Farnese Sangiovese (nr 2344, 59 kr) från Italien eller Vina

Maipo Cabernet Sauvignon (nr 16510, 58 kr) från Chile. Kanske för "billiga"

men väldigt välgjorda och goda för sitt pris. Delicato Shiraz (nr 26551, 79

kr) från USA är ett annat gott alternativ.

2. När det gäller vin till ost så spelar det roll vilken typ av ost du

kommer att välja. Kortfattat så kan vi rekommendera: vita, smakrika viner

till kittostar (gärna från Alsace i Frankrike), söta portviner/dessertviner

till grönmögelostar, vita friska viner till getostar, smakrika röda viner är

gott till lagrade hårdostar, röda medelfylliga eller smakrika vita viner är

goda till vitmögelostar. Ja, listan kan göras lång, men för att få den allra

godaste ost- och vinupplevelsen så kan vi börja här, sedan ger vi gärna

specifika vinrekommendationer om vi vet vilken ost du allra helst väljer!

Fråga gärna på Systembolaget om vinval annars, de brukar vara duktiga på att

rekommendera.

>