Besvikna på ungerska viner

MAT & DRYCK

Vi var i Budapest en helg för en tid sedan och hade innan resan bestämt att gå på vinprovning. Vi föredrar rött vin framför vitt och blev lite besvikna på de röda vinerna från Ungern, inte särkilt smakrika var någon av dem vi smakade. Flera vita viner var istället mycket goda. På restaurang när vi bad om hjälp blev vi inte heller särkilt överraskade. Vad jag förstår det som har Tokaijj en ganska lång tillverkningsprocess. Så det kan ju inte vara att de inte kan producera. Vad kan det bero det på?

Hälsningar Ewa

Svar: När det gäller Ungern har de av tradition producentat vita söta viner av världsklass. När det gäller torra viner ligger de dock ofta efter i utvecklingen. Billiga vita viner ser vi en del på den svenska marknaden, ofta gjorda av internationellt kända druvor. När det gäller röda finns det en del inhemska röda druvor som imponerar föga - ofta i brist på tradition att göra kvalitetsviner. Cabernet sauvignon och merlot har anammats under de senaste åren. Ofta i lätta varianter i den billiga prisklassen. Men det gäller att ha tålamod då bättre viner kommer att produceras i framtiden.