Pinot Noir till grillat kött?

MAT & DRYCK

Hej.

Jag gillar verkligen druvan Pinot Noir och undar vilket vin Ni kan rekomendera till utomhus-grillat kött, typ fläskfilé, eller fläskkotlett.

Priset spelar ingen roll. Finns det något grillat kött som passar sig bättre än andra, till denna druva?

Undrar även om det finns något vin som passar som "rent sällskapsvin" av samma druva. Dvs att dricka utan något speciellt till.

Med vänliga hälsningar

Peter

Svar:

Ljust kött är att rekommendera. De flesta pinot noirviner är inte så

kraftfulla, även om de från nya världen är mer fruktiga och generösa. Ett

mycket gott val från USA är Marimar Torres Pinot Noir för 239/249 kronor.

Stoneleigh Pinot Noir från Nya Zeeland, 129 kr, är också trevligt. Båda

vinerna har kraft nog att matcha, inte alltför, kraftfulla rätter av lamm

och nöt. Spännande från Tasmanien är 2003 Pipers Brook Vineyard Pinot Noir

för 189 kr. För övrigt är Bourgogne fantastiskt. Prova gärna 2000 Marsannay

Les Grasses Têtes från Domaine Bruno Clair.

Lättdrucket i trevligt sällskap är Beringer Founders Estate Pinot Noir, USA,

för 105 kronor.