Vad ska vi äta under vinprovningen?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag ska arrangera en annorlunda vinprovning med olika röda viner. Nu undrar jag om ni kan rekomendera något ätbart (som ex en specefik ost/choklad/frukt) som på ett påtagligt sätt ska förhöja vinsmaken efter det att man ätit det.

Med detta vill jag nämligen visa hur mycket andra smaker kan påverka vinet.

Jättetacksam för tips!

Mvh

Annie

För att visa hur olika smaker påverkar vinupplevelsen är det toppen att utgå från våra grundsmaker. För att enkelt illustrera och känna skillnaden i hur vinet upplevs så kan du t ex äta en bit av ett sött äpple och sedan smaka på det röda vinet. Vinet kommer då att upplevas som mer syrligt, därtill förhöjs känslan av strävhet och bitterhet i vinet.

Om du däremot smakar på en citronskiva (för att illustrera syra i en maträtt) och sedan provar vinet så kommer upplevelsen bli den motsatta. Vinets syra dämpas, likaså bitterhet och strävhet.

För att känna hur bitterhet i mat förändrar vinupplevelsen kan du äta lite endive och sedan prova vinet.

Salta råvaror finns det gott om för att illustrera dess inverkan på vinet.

Sedan är det förstås skoj att prova olika ostar, chokladsorter osv för att hitta sina favoritkombinationer! Lycka till.