Dagens namn: Astrid, Asta
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.

Varför finns sulfiter i vin?

Hej på er.

Har fått smak på ett rött vin från Australien som heter Tyrrell´s Old Winery Cabernet Merlot 2003.

På flaskan står det att vinet innehåller sulfiter och jag undrar:

Vad är sulfiter?

Varför använder man sulfiter i vin?

Påverkas man av dessa?

Är det som den gamla ramsan att sulfit luktar skit, sulfat liktar mat.

Tacksam för svar

Hälsningar Rolf

Svar:

På Systembolagets hemsida skriver man som nedan, vilket också ger ett bra svar på din fråga:

Att vara astmatiker och vinälskare kan vara dyrt. Är man överkänslig och vill undvika svavlet i vin måste man köpa äldre och därmed dyrare årgångar. Den sulfit, eller svaveldioxid, som finns i allt vin, avtar nämligen ju fler år vinet har på nacken.

Sulfit är ett nödvändigt inslag i alla viner, även ekologiska. Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen. Utan sulfit surnar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften, och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas.

Många tror felaktigt att bara vitt vin innehåller sulfit. Sulfit finns även i rött vin, om än oftast i mindre mängd.

SENASTE NYTT

Mat & Vin

Visa fler