Hur steker man en bit kött egentligen?

MAT & DRYCK

Hejsan Jon

Har alltid undrat hur man egentligen steker en bit kött bäst.

Skall man krydda före eller under en stekning?

När vänder man den första gången? När blodet runnit ut på ovansidan?

Är det skillnad på hur man steker gris och nöt?

Hoppas på svar!

Hälsningar Jan-Rob!

Hej Jan-Rob!

Några stektips:

? Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt när du ska steka det.

? Torka av köttet med lite hushållspapper. Du får sämre stekyta om det är fuktigt.

? Krydda innan du steker men salta inte väldigt lång tid i förväg. Saltet drar ut vätska ur köttet.

? Stek i smör då ser du när stekpannan är lagom varm. Smöret ska just ha slutat fräsa och vara ljust nötbrunt. Stek på medelvärme.

? En del säger att man bara ska vända en biff eller en kotlett en gång men ett seriöst test visade att man fick bästa resultatet om man vände köttbiten ofta.

? Att det sipprar ut köttsaft på ovansidan brukar vara en signal att det är dags att vända bitar av fläskkött som man oftast vill ha genomstekta. Steker du biff och vill ha den röd eller rosa inuti så får du vända tidigare. Hur

länge man ska steka är en övningssak. Du får experimentera dig fram till hur du vill ha din köttbit.

? Ska du steka tjocka biffar så ge dem först en fin stekyta i stekpannan och stek sedan klart i ugnen på 150 grader. Annars blir köttet lätt bränt eftersom det behöver steka länge.