Hur förklara att mögelosten inte är möglig?

MAT & DRYCK

Hej Jon och tack för alla jättegoda och bra recept.

Jag undrar - hur ska jag förklara för ett par i min vänkrets som inte vill

äta ädeloster eftersom det måste vara farligt: "det är ju mögel". Det är klart att det är mögel men hur ska jag förklara skillnaden på mögel och mögel??

Vore kul om du svarade något som kan få tyst på de näsrynkande skeptikerna.

mvh Kersti

Hej Kersti!

Varför slösa goda ostar på knäppskallar? Låt dem hålla till godo med torra

kex.

Därmed inte sagt att allt mögel är bra. Men det är sällan svårt att se vad

som är bra mögel och vad som är dåligt. Det goda är ofta av släktet

penicillium – fast det står ju inte på.

Vill du nödvändigtvis ha sällskap runt ostbrickan så kan du försöka med att

alla fransmän och kvinnor borde vara döda vid det här laget eftersom de

nästan dagligen klämmer i sig mögelostar. (Jag var nyligen på plats och de

flesta verkade hur pigga och levande som helst.)

Ett annat argument är att mikroorganismer som mögel, bakterier och

jästsvampar är helt nödvändiga för tillverkning av mediciner som penicillin

och godsaker som bröd, hårdostar, isterband, salami, öl, cider, vin, sprit,

ansjovis, och filmjölk.

Slår det sista argumentet fel får ni väl umgås över ett glas vatten.

Släpp lös gorgonzolan!

Jon