Soppa med gravad lax?

MAT & DRYCK

Tjenare!

Desperat behov av sopp-tips. Ska bjuda på soppa till ett kräset gäng, gärna lite julig sådan då jag ska bjuda på glögg efteråt. Nu är det så att kylen är full av gravad och rökt lax. Någon soppa jag kan kombinera fisken med - vare sig laxen ska vara ingrediens i soppan eller bredvid?

Hälsningar

Hanna

Tjena Hanna!

Så juligt (pepparkakssoppa?) vet jag ju inte om det här är men det blir nog bra till både rökt och gravad lax. Skär i strimlor och pytsa ut i soppan.

Lite hackad gräslök och dill blir också finemang.

Vänliga hälsningar,

Jon

INKÖPSLISTA

(4 personer)

Drygt 0,5 kg potatis

1 stor eller 2 små purjolökar

3 grönsaksbuljongtärningar

2 dl crème fraiche (kan ersättas med lika mycket mjölk)

1/2 knippa gräslök

1,5 l vatten

salt

vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp vattnet i en stor gryta (minst 3 l) och pluppa i

buljongtärningarna.

2. Skala potatisen och skär den grovt.

3. Ansa och klyv purjon. Spola bort sanden som alltid gömmer sig mellan de yttersta bladen. Skär i 5 cm långa bitar.

4. Koka potatisen och purjon tills lökbitarna är riktigt mjuka. Det tar upp mot en halvtimme.

5. Häll av kokspadet och spara det.

6. Låt potatisen och purjon ligga kvar i grytan och mosa med en potatisstöt, mixerstav eller en elvisp.

7. Häll tillbaka kokspadet i grytan. Rör om.

8. Slå av värmen och häll i crème fraichen. Rör om ordentligt och smaka av

med salt och peppar.

9. Det blir en tjock soppa. Tycker du att den är för tjock, spär du med

vatten eller mjölk.

10. Klipp över gräslöken och servera.