Italienska recept?

MAT & DRYCK

Tjenare Jon!

Vi är ett glatt gäng som brukar fira nyår ihop totalt 12 personer ( 6+6). Vi har tema olika länder och har valt i år att ha Italien som tema.

Då vi är värdar så är det vi som står för huvudrätten och för- och efterrätt är utdelade på övriga två familjer.

Har du något speciellt italienskt recept eller gärna flera som du skulle kunna rekomendera?

Är tacksam om du skulle kunna hjälpa oss lite.

Med vänlig hälsning

Fredrik

Tjenare Fredrik!

Skulle satsa på en gryta som tål att hållas varm ett tag så att ni hinner stimma med lite med bubbel och njuta av förrätten.

Osso bucco tar lite tid men kräver inga jättelika arbetsinsatser. Det här är dessutom en fuskvariant och det är bara att öka på mängden tills det passar antalet gäster. Byt kött så blir det på riktigt.

Vänliga hälsningar,

Jon

Osso-fusco

50 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

4 fläskkotletter

2 stora morötter

100 g rotselleri

2 lökar

400 g krossade tomater, 1 burk

1 tärning grönsaksbuljong

2 lagerblad

1 vitlöksklyfta

3 msk djupfrysta provençalska örter, eller hackad persilja och timjan och basilika

1/2 citron

pasta

1 dl vatten (eller lika mycket torrt vitt vin)

1 + 1 msk smör

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala morötterna och sellerin och skär i små tärningar.

2. Skala och hacka lökarna och vitlöksklyftan.

3. Fräs rotfrukterna, löken och vitlöken i 1 msk av smöret/margarinet i en stor gryta.

Löken ska bli glansig men inte ta färg. Det tar ett par minuter.

4. Häll i tomaterna, vattnet/vinet, buljongtärningen och lagerbladen. Salta och peppra.

Rör om och koka under lock på svag värme i 20 minuter.

5. Sätt igång pastakoket.

6. Ta fram kotletterna så att de inte är iskalla när du skall steka dem.

7. Be någon duka, sätt dig i soffan och läs Aftonbladet.

8. Tvätta citronen och riv 1 msk (knappt) skal på mellangrova sidan.

9. Blanda ner citronskalet och de frysta örterna i grytan.

Späd såsen med lite mer vatten och det verkar koka torrt. Smaka av med salt och peppar.

10 Salta och peppra fläskkotletterna och bryn dem snabbt och hårt på båda sidor i sista matskeden smör i en stekpanna.

11. Putta över kotletterna i grytan och låt dem koka klart under 10 minuter.

12. Servera med pasta och en grönsallad.

Gott att dricka till

Kan man ha vitt i grytan kan man ha vitt i glaset:

BFC Cataratto trebbiano (2462) Italien, 64 kronor.

Riktiga varianten

I originalreceptet bryner du 1 kg skivad kalvlägg och låter köttet koka med i tomatsåsen 1 timme och 15 minuter.