Hur blir jag bättre på att laga mat?

MAT & DRYCK

Hej,

jag har ett problem. När jag lagar mat i allmänhet, och följer recept, så blir slutresultatet - i avsaknad av ett bättre svenskt ord - väldigt "dull" (grått, trist). Kryddorna och örterna känns inte av, allt saknar sina karaktäristiska smaker. Vad gör jag för fel? Kokar jag för länge? På för hög värme? Detta är ett genomgående problem i min matlagning - kan du kanske hjälpa mig?

Hej!

Hmm, det är väldigt svårt att säga. Men här är några tips du skulle kunna testa (om du inte redan gjort det).

+ Provsmaka. Flera gånger. Knuffa upp syran, sältan och/eller sötman.

+ Låt grytor puttra länge så gifter sig smakerna bättre.

+ Lägg till färska örtkryddor först mot slutet. Torkade kan vara med från start.

+ Försök lyfta smakerna med vin och/eller buljong.

+ Salt och fett lyfter andra smaker. Syra gör andra smaker fräschare.

+ Varm mat smakar mer.

+ Sätter andra samma låga betyg på din mat? Infektioner kan påverka smaksinnet. Eller så kanske du har orealistiska krav (fast så är det förhoppningsvis inte).

Vänliga hälsningar

Jon Hansson