Hur får jag oxfilén oblodig?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

Hur lagar jag oxfile utan att den blir blodig? Har du några bra tips?

Är tacksam om du skulle kunna hjälpa mig. Bråttom!

Mvh

Snart 50år.

Hej Snart 50 år!

Första – och viktigaste – tipset: tänk igen!

Varför genomsteka en fin och mör oxfilé? Då blir den ju torr och tråkig. Gillar ni inte rött eller ens rosa kött så kasta åtminstone inte bort de stora pengarna utan ät välstekt (dansk) fläskfilé eller kyckling i stället.

Men okej då. Läsarnas önskningar är min lag: Bryn filén i stekpanna och låt den sedan gå klart i 125 graders ugn. Ta ut när innertemperaturen är 60 grader för ljusrosa och 62 grader för grå. Använd stektermometer. Har ni ingen så tryck på köttet med ett finger, när det känns som mitt i flatan på en utspärrad hand är det genomstekt.

Variant: Är det den röda färgen som är problemet så stek filén till 55 grader, ta ut och låt vila 10 minuter. Skär i tjocka fina skivor och mikra dem 1 minut så blir färgen grå men köttet inte fullt så torrt.

Rött e gött!

Vänliga hälsningar,

Jon