En riktigt god köttgryta?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag älskar att laga mat! Men har fått idetorka...

Oftast lagas det köttgrytor hos oss. Uppskattas av både mina barn o min sambo. Kan du inte tipsa mej om en riktigt god köttgryta med vitlök. Det ska vara enkelt o inga konstiga saker i.... som barnen brukar säga =)

Tack på förhand / Eva

Hej Eva!

Här är en gryta som inte är helt enligt beställningen – men den innehåller

vitlök!

(4 personer)

4 kycklingklubbor, bröst eller lår

1 dl svarta oliver med kärnor

3 msk vinäger

2 msk olivolja

2 tsk rosmarin

2 vitlöksklyftor

3 morötter

2 lökar.

1 dl vatten (torrt vitt vin)

bandspagetti eller ris

salt

svartpeppar

Så här gör du:

1. Skala löken och skär i klyftor.

2. Skala morötterna och skär i bitar.

3. Hetta upp oljan i en gryta.

4. Bryn kycklingbitarna hastigt på medelhög värme.

5. Lägg i löken och morötterna samt vitlöksklyftorna som du mosat till.

6. Rör om och fräs någon minut.

7. Krydda med lite salt, peppar och rosmarin.

8. Häll i vinägern, oliverna och en deciliter vatten (eller ännu hellre vitt vin). Rör om och lägg på lock.

9. Under tiden kokar du pasta eller ris.

10. Kycklingen ska puttra 20–25 minuter. Tiden beror på hur stora bitarna är. Kolla då och då så att det inte kokar torrt. Då får du hälla i en skvätt vatten till.

Varning: Kyckling som inte är genomstekt kan innehålla camphylobacter, en elak magsjukebakterie. Kolla att kycklingen är klar genom att sticka en gaffel djupt in i en tjock bit. Köttsaften som sipprar ut ska vara helt vit.

11. Lyft upp kycklingen, morotsbitarna och löken på ett fat.

12. Vispa ihop stekskyn i grytan. Späd med mer vatten eller vin om det behövs. Är skyn för syrlig – ha i en nypa socker eller en skvätt grädde. Är skyn för lite syrlig – ha i en aning vinäger.

13. Servera kycklingen, grönsakerna, olivskyn och pastan/riset med en grönsallad.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson