Vad är pastrami?

MAT & DRYCK

Hej Jon !

Vad innebär begreppet pastrami ? Det finns ju både på gris och nöt och påminner om skivad rostbiff.

Är det kryddningen eller tillagningen ?

Vad är skillnaden på nötpastrami och rostbiff ?

Mvh, Björn Green

Hej Björn!

För att göra en lång historia (och resa) kort:

Ordet och delikatessen kommer förmodligen ursprungligen från Turkiet eller främre Asien. ”Pastirma” var och är nöt- eller lammkött som först saltas, sedan gnids in med en kryddblandning och och till sist lufttorkas.

Därifrån har pastirman tagit sig via Balkan och Östeuropa med judiska immigranter till New York. Där började några deli-innehavare att kalla den ”pastrami” mot slutet av 1800-talet. Antagligen i ett försök att efterlikna italienarnas ”salami”.

En New York-pastrami ”ska” vara ett stycke nötbringa som är ingnidet i kryddor och sedan rökt. Serveras skivad i rågbrödssandwich med coleslaw och rysk dressing.

I dag kan ju pastrami se ut lite hur som helst. I varje fall den som finns i våra livsmedelsaffärer. Och jag har faktiskt aldrig hittat någon särskilt upphetsande. Dessutom är ju fläskvarianten lite märklig med tanke på de turkisk-judiska rötterna.

Föreslår studiebesök i New York och i turkiska Kayseri, pastirmans huvudstad ;-)

Förväntar mig vykort med en fyllig rapport.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson