Hur gör jag älggryta?

MAT & DRYCK

Hej!

Har du ett bra recept på älg-kött?

Antingen i gryta eller i ugn.

MVH Glenn

Hej Glenn!

Här är ett recept på älggryta:

Älggryta med citrus

55 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

700 g grytbitar eller ytterlår av älg

12 smålökar

2 morötter

3 msk hackad persilja

1 msk smör

2 lagerblad

2 dl rött vin

1 apelsin

1/2 citron

4 portioner pasta

salt

peppar

Så här gör du

1. Skär köttet i ganska stora delar, typ tändsticksask (om du inte köpt grytbitar).

2. Skala lökarna.

3. Skala morötterna och skär i lite mindre bitar än köttet.

4. Hacka persiljan.

5. Hetta upp smöret i en stekgryta och bryn köttet, lökarna och morötterna några minuter.

6. Lägg i lagerbladen och persiljan, salta och peppra och rör om.

7. Häll genast i vinet och pressa i apelsinen och citronhalvan. Rör ett varv till och låt grytan puttra stilla under lock. Kött från en kalv eller en ung älg blir klart på cirka 40 minuter. Är det ett äldre djur i grytan kan det

ta upp till dubbla tiden. Du får helt enkelt smaka dig fram.

8. Koka pastan när älggrytan är på vippen att bli klar. Smaka på skyn.

Kanske behövs det lite mer pressad citron eller salt?

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson