Varför blev steken seg?

MAT & DRYCK

Hej.

Gjorde en nötstek (ca 1 kg av fransyska i helgen) i helgen, men köttet blev så seeegt. Hur gör man för att få den så mör att man slipper tugga ihjäl sig?

Först saltade och pepprade jag steken och brynte den i stekpanna, sedan in i ugnen 175 grader med termometer. Tog ut den när den visade 75 grader ( familjen vill inte ha rosa) och lät den vila i folie ca en kvart innan jag skar upp den. Använder jag fel sorts kött till stek, eller?

Hälsningar

Helene

Hej Helene!

Du har gjort din stek efter alla konstens regler – utom att det är ännu skonsammare mot köttet att steka det på 100–125 grader i ugnen. Ju lägre temperatur desto bättre i stort sett fast det tar förstås längre tid för maten att bli klar.

Anledningen till att det blir svårtuggat är att ni vill ha det genomstekt. Särskilt magra bitar som fransyska blir torra och sega då.

Pröva att helsteka entrecote som har mer insprängt fett. Det blir mörare i gråstekt skick.

Du kan också bräsera fransyskan i vin eller buljong så blir det en aning saftigare. Ni får i alla fall en sky hälla över stekskivorna.

Ännu bättre är att skära köttet i bitar och laga till en såsig gryta.

Fast allra bäst är att börja gilla rosa kött. Det är faktiskt mycket godare – och mörare.

Tycker,

Jon (-;