Hur fixar jag laxfiléerna?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag älskar lax, och vill äta det ofta. Men jag vet inte riktigt hur jag gör med mina laxfileer...

Jag brukar grilla dem i ugnen eller ibland steka. Men vad jag vill ha hjälp med är kryddningen, och att den ska bli saftig. Det går verkligen inte för mig!

Kanske det finns nån god marinad som är ganska vanlig eller så? Brukar bara bli salt, peppar och lite citron.. men det smakar inte så mycket =(

Tack på förhand!

Mvh

Elin

Hej Elin!

Om vi börjar med kryddningen: Citron, salt och peppar, tycker jag brukar bli jättegott. Du kanske tar för lite? Testa att strö på rivet citronskal för att förstärka citronsmaken.

Lax funkar med de flesta smaker. Det som avgör är vad du gillar. Eftersom det är en fet fisk brukar det vara gott med något syrligt som citron, lime, apelsin eller passionsfrukt i kryddningen. Här är några varianter:

? Pensla med olivolja med lite pressad vitlök och rosmarin.

? Marinera en stund i vitt vin, salt och hackad färsk dragon.

? Pensla med soja, riven ingefära, chili och sesamolja.

? Panera med en smet av ströbröd, osötad senap och timjan och ugnsstek.

Så till saftigheten: Är laxen torr beror det på att den är överstekt. Stek filébitar i stekpanna eller baka dem i ugnen. Använd stektermometer och ta ut vid 50 grader. Provsmaka! Känns fisken för ”otillagad” så vet du att du

ska värma den till 54 grader i stället. Vill du ha den ännu råare i mitten så stoppa redan vid 46 grader nästa gång.

Lycka till,

Jon Hansson