Hur kryddar jag potatisgratäng?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

Jag lagade för första gången potatisgratäng igår men jag vart en aning besviken, det smakade inte så mycket med bara salt och peppar som krydda.

Vet du om man kan ha en annan krydda på så att det blir en riktig smaskig smakupplevelse?

Mvh Sanne

Hej Sanne!

Här är den gratäng jag oftast brukar köra hemma:

Värm ugnen till 200 grader.

Häll 3 dl vispgrädde och 3 dl riven ost i en skål. Riv i 2 vitlöksklyftor. Salta och peppra ordentligt.

Skala 1 kg potatis och skiva tunt.

Skvätt lite av grädden på botten i en ugnssäker form. Lägg ut ett lager potatis i formen. Lägg överlappande som taktegel. Skeda ut lite mer av ost/grädd-blandningen.

Lägg ut mer potatis, skeda lite ostgrädde och fortsätt så tills all potatisen är i formen. Se till att ha rejält med ostgrädde kvar (särskilt ost) att skeda ut på toppen.

Grädda 45–60 minuter i ugnen. Täck med folie om ytan blir för brynt, dra upp till 225 grader om den är för blek. Känn efter med sticka när potatisen är klar.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson