Hur ska jag göra med tjädern?

MAT & DRYCK

Jag har i min frysbox en jättefin tjäder. Hur tillaga den på bästa sätt och vilka tillbehör passar att servera till? Den väger inte fullt två kilo.

Kerstin

Hej Kerstin!

Grattis till tjädern. Den borde räcka till sex eller sju personer.

Tina den i kylen. Skölj och torka ur med hushållspapper.

Salta och peppra både ut- och invändigt. Krossa 6 enbär och stoppa i tjädern.

Tärna en liten lök, 1 morot och 50 g rotselleri.

Värm ugnen till 125 grader. Hetta upp 2 msk smör i en stor stekgryta. Byn fågeln ordentligt runt om.

Lägg i de tärnade rotsakerna, löken och ett par rejäla persiljestjälkar. Vänd runt dem några varv bredvid fågeln.

Locket på och stek i ugnen till en innertemperatur av 68 grader. Stick in termometerspetsen i vecket där låret möter kroppen. Räkna med att det tar ett par timmar.

Ta upp fågeln och rotsakerna. Låt tjädern vila i folie minst 15 minuter innan du skär upp den.

Ställ grytan på spisen och lös upp köttsafterna med 1,5 dl rödvin och lika mycket vatten. Koka ihop med 2 dl vispgrädde. Smaksätt med några krossade enbär, salt, peppar och kanske lite syrlig gelé eller 1 dl frysta tranbär som får puttra med i såsen ett tag.

Servera med potatis- och sellerimos eller hasselbackspotatis och lättkokt broccoli eller haricots verts.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson