Hur hittar jag bra biff?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

 När jag handlar t ex ryggbiff i en vanlig matbutik och sedan steker den, efter vad jag förstår, konstens alla regler, så blir den i alla fall allt för ofta seg och tråkig. Jag låter den vara rosa i mitten och en fin stekyta på utsidan.

Hur gör krogarna? Vad gör jag för fel? Eller måste jag gå på Östermalmshallen för att hitta en mör biff?

Mvh

Håkan

Hej Håkan!

Krogarna (de som serverar gott kött) köper bättre biffar än de som vanligen finns på Konsum och Ica.

Men det är lite av ett lotteri i köttdisken. Leta efter mörkrött kött med så mycket fettmarmorering som möjligt. De ljusröda biffarna kanske ser godare och fräschare ut men kommer ofta från unga tjurar och är riktigt sega.

Chansen att hitta bra kött ökar naturligtvis om du går till en saluhall eller en välsorterad manuell köttdisk. Tyvärr brukar priset hänga med i ökningen…

Du verkar ju kunna steka ditt kött men här är ändå några tips:

Försök hitta rejäla, jämntjocka biffar så att inte ett hörn är blodigt och det andra grått när du stekt dem.

Se till att köttet inte är kallt när du ska steka det.

Börja steka i het panna, dra ner värmen ordentligt och fortsätt steka i pannan eller stek klart i ugnen på 125 grader.

Låt gärna köttbiten vila 5 minuter innan du sätter gaffeln i den. En rejäl biff kallnar inte om den får stå på spiskanten.

Och så kanske du kan låta biffen vara mörkrosa eller röd i mitten?

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson