Vad gör jag med skinkrester?

MAT & DRYCK

Hej!

Vad skall jag göra med över bliven julskinka?

mvh Bosse

Hej Bosse!

Hoppas att skinkan fått bo i frysen, annars är den bara att slänga.

Det enkla är ju det vackra så varför inte halvtina, skiva tunt, tina lite till och använda som smörgåspålägg.

Pytt är också en bra slutstation för julskinka.

Eller så kan du använda det överblivna i det här receptet på en oväntat god gratäng:

Ugnsgratinerad skinka

25 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

400 g julskinka (rökt skinka och kassler går också bra)

1 tsk smör eller margarin

4 msk torr sherry eller torrt vitt eller rött vin

4 dl vispgrädde

4 msk tomatpuré

4 portioner ris

Så här gör du

1. Starta ugnen på 200 grader.

2. Sätt igång riskoket.

3. Smörj en eldfast form med smöret.

4. Skär skinkan i halvcentimetertjocka skivor och bred ut dem i formen.

5. Blanda grädden och tomatpurén i en skål.

6. Droppa sherryn/vinet över skinkskivorna och häll sedan över tomatgrädden.

7. Stek 15 minuter i ugnen. Gräddtäcket ska bli bubbligt och lite brynt i kanten.

8. Servera med riset. Snabbkokta gröna bönor eller broccoli passar bra till.

God fortsättning,

Jon Hansson