Vad gör jag med tjädern?

MAT & DRYCK

Hej, jag har fått ett fryst paket med tjäder, ser ut att vara två lår och två bröst, paketet väger ca 1kg.

Hur många räcker det till, och den viktigaste frågan: hur tillagar jag det?

Mvh Anita

Hej Anita!

Pippin borde räcka till fyra personer.

Här är ett recept:

Tina köttet i kylen. 

Skölj och torka ur med hushållspapper. Salta och peppra. 

Krossa 6 enbär.

Tärna en liten lök, 1 morot och 50 g rotselleri.

Värm ugnen till 125 grader.

Hetta upp 2 msk smör i en stor stekgryta. Byn bitarna ordentligt runt om. Lägg i enbären, de tärnade rotsakerna, löken och ett par rejäla persiljestjälkar. Vänd runt dem några varv bredvid tjädern.

Locket på och stek i ugnen till en innertemperatur av 68 grader. Stick in termometerspetsen i största låret. Räkna med att det tar en timme.

Ta upp köttet och rotsakerna. Låt tjädern vila i folie minst 15 minuter.

Ställ grytan på spisen och lös upp köttsafterna med 1,5 dl rödvin och lika mycket vatten. koka ihop med 2 dl vispgrädde. Smaksätt med ytterligare några krossade enbär, salt, peppar och kanske lite syrlig gelé eller 1 dl frysta tranbär som får puttra med i såsen ett tag.

Servera med potatis- och sellerimos eller hasselbackspotatis och lättkokt broccoli eller haricots verts.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson