Marängsuisse för alla

MAT & DRYCK

Hej! En kille som älskar laga mat. Ska bjussa två par med småttingar på middag. Tänkte göra en hemmagjord paj med rödvin.

Bra förslag på efterrätt? 2 och 4 år är småttingarna.

Mvh Micke

Hej Micke!

Marängsuisse är maffigt, sött och gott. Även vuxna brukar bli lite glada av det. Här är ett recept:

Marängsuisse

10 minuter (+ 60 minuter i ugnen)

(4 personer)

Det här behöver du

20 små maränger

2 dl chokladsås

3 dl vispgrädde

2 bananer (under protest – jag gillar inte bananer)

50 g mandelspån

0,5 l glass

Så här gör du

1. Skala och skiva bananerna. (Kan för mitt liv inte begripa varför det ska vara bananer i den här desserten.)

2. Vispa grädden.

3. Bottna med maränger på tallriken.

4. Skeda upp glass och skivad banan ovanpå.

5. Klutta ut grädden, ringla över chokladsåsen och strö över mandelspånen.

Överkurs – maräng:

3 äggvitor

1 krm vinäger

2 dl strösocker

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 110 grader.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum.. Här kan en elvisp vara en väldigt bra kompis.

3. Häll i vinägern och vispa lite till. Fortsätt sedan att hälla i sockret lite i taget och vispa tills du fått en fast och glansig smet.

4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut små maränger.

5. Grädda mitt i ugnen i 60 minuter. Marängerna ska vara fasta och torra.

Överkurs – chokladsås

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 dl kakaopulver

Så här gör du

1. Häll allt i en kastrull

2. Koka upp och vispa hela tiden

3. Koka en halv minut ordentligt

4. Ta av värmen och fortsätt vispa så kallnar såsen fortare

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson