Dagens namn: Amanda, Rasmus
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.

Vad passar att äta till kräftor?

Hej!



Jag ska ha en kräftskiva för 8-11 personer, barn.

Jag vet inte vad man kan ha förutom kräftor att bjuda på.



Snälla hjälp mig med bra förslag.



/ Mia

Hej Mia!



Paj brukar vara poppis på kräftskiva. Här kommer två recept:



Kantarellpaj

45 minuter



Det här behöver du

Pajdegen:

3 dl vetemjöl

125 g smör, kallt

2 msk kallt vatten

1 form med löstagbar kant på 24 cm diameter



Fyllningen:

3 msk hackad lök

200 g kantareller, cirka 1 l

2 msk smör

0,5 tsk timjan

3 ägg

2 dl crème fraiche

150 g riven stark ost, som Västerbotten

salt

peppar



Så här gör du

Häll mjölet i en skål och lägg i smöret (som ska vara kylskåpskallt) i

bitar.

Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller en gaffel.

Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.

Tryck ut degen i formen. Ställ in i kylen och låt vila i 20

minuter.

Sätt igång ugnen på 200 grader.

Skala och hacka löken.

Skär kantarellerna i bitar men inte för smått.

Är svampen mycket fuktig så torrstek den först tills en del av vätskan

dunstar. Stek sedan med löken i smöret tills kantarellerna blivit lite

brynta. Gör så direkt med torr svamp. Krydda med timjan, salt och peppar.

Blanda äggen, crème fraichen och osten i en skål. Rör ner den stekta svampen. Häll/klicka ut i

pajskalet.

Baka i ugnen tills pajen/pajerna får fin färg. Det tar omkring 25 minuter.





Chèvrepaj

35 minuter



Det här behöver du

1 form med löstagbar kant, 24 cm diameter

1 msk smör

1 stor platta (225 g) fryst eller kyld smördeg

200 g chèvrerulle (getost)

4 ägg

25 g rucola

2 dl kaffegrädde

1 msk majsenamjöl

1 stor tomat eller några körsbärstomater

salt

peppar



Så här gör du

Sätt igång ugnen på 200 grader.

Ta fram smördegen så att den hinner tina om du använder fryst.

Dela stora blad och fräs rucolan någon minut i smöret i en kastrull.

Klä formen med degen. Tryck upp den ordentligt mot kanterna.

Picka degen med en gaffel. Annars fluffar den upp för mycket.

Ta bort skalet på osten och smula ner innanmätet i pajen. Lägg i rucolan.

Vispa ihop äggen i en skål.

Rör ut majsenamjölet i grädden och vispa sedan ner blandningen i äggen. Salta och peppra.

Häll blandningen i pajskalet. Tryck ner tomatskivor/delade körsbärstomater som dekor.

Grädda i ugnen i 30 minuter.



Vänliga hälsningar,



Jon Hansson

SENASTE NYTT

Mat & Vin

Visa fler