Vad gör jag med rödkål?

MAT & DRYCK

Hej.

Vad kan man använda färsk rödkål till? Lite tidigt att tänka på julskinkan ännu...

/Mvh Johanna

Hej Johanna!

Dela kålhuvudet, gröp ur och gör ett par ekologiska cykelhjälmar!

Eller kanske inte…

Nej, närmast till hands ligger väl att använda rödkålen precis som dess vita syster. Servera som rå och knaprig bit eller strimla och gör en färggladare pizzasallad.

En variant som vi hemma hos mig av någon anledning bara gör på rödkål – vit hade ju gått precis lika bra – är ”japansk kålsallad”.

Strimla kålen och salta den rätt hårt. Låt stå 10–15 minuter så att den slaknar en smula. Spola av snabbt med kallvatten och låt rinna av. Gör en dressing på typ 2 msk japansk soja, 1 msk vitvins-, äppelcider- eller risvinäger, 1 msk flytande honung och 1 msk sesamolja. Blanda runt och kolla sältan och syran. Behövs mer soja eller vinäger?

För extrapiff kan du strö över sesamfrön och är ni riktigt djärva så vänder ni ner en halv tsk chiliflingor i salladen.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson