Hur får jag fin potatisgratäng?

MAT & DRYCK

Hej!

Hur får jag potatisgratängen så där krämig och fin? Har du något bra recept?

/Mvh Lisa B.

Hej Lisa B!

Här är mitt ”hemmarecept” på potatisgratäng. Poppis bland nästan alla som prövat (eller så är de bara artiga…)

Det här behöver du

(4 personer)

1 kg potatis, helst en mjölig sort, undvik färskpotatis

2 dl riven lagrad ost

3 dl kaffegrädde

2 vitlöksklyftor

2 hg rökt skinka, pastrami, hamburgerkött eller rökt renstek (eller ta lite av varje)

1 msk smör eller margarin

Salt

Peppar

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Skala och skär potatisen i halvcentimetertjocka skivor.

3. Häll upp grädden i en skål och pressa i vitlöksklyftorna.

4. Salta och peppra i grädden och lägg i den rivna osten. Rör om.

5. Skvätt lite av gräddblandningen i en ugnssäker skål eller en form. Ju vidare skål/form desto fortare blir gratängen klar men den blir liksom mumsigare om det är flera lager potatis.

6. Lägg ett lager potatis i botten och fortsätt varva skivad potatis och gräddblandning men se till att du har en rejäl skvätt att hälla på toppen när potatisen är slut.

7. Grädda i ugnen i 50 minuter. Men tiden varierar alltså med formens fason. Kolla då och då så att ytan inte bränns. Dra i så fall ner värmen till 175 grader och täck med aluminiumfolie.

Kolla också att gratängen är helt klar innan du ställer fram den. Halvrå potatis är rätt äckligt.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson