Vad ska jag servera till 60-årskalaset?

Tips på tillbehör och kalla pajer?

MAT & DRYCK

Vi ska ha öppet hus när min man fyller 60 år. Vi måste servera kall mat eftersom gästerna kommer lite då och då. Vi blir ca 40-50 stycken. Vi tänker bjuda på tjälknöl eller marinerad fläskfilé i tunna skivor, sallad, bröd och ost m m.

Har du tips på någon kall ”potatis” (tillbehör) till köttet och recept på någon paj som kan serveras kall? Har du tips på något annat upplägg av meny?

Med vänlig hälsning

Lena Olsson

Hej Lena!

Det låter väl som ett utmärkt upplägg.

Potatissallad passar fint till både tjälknöl och marinerad filé. Du kan antingen göra en med krämig dressing på majonnäs, gräddfil, senap och hackade kryddörter eller en fransk variant med vinaigrette, skivad lök och kapris. Eller både och så gästerna får välja.

Bifogar recept på en ostpaj. Gör ett par stora i långpanna eller flera små. Salladen är god men kan hoppas över.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

FAKTA

Ostpaj med päron- och valnötssallad

(4 personer)

Det här behöver du

Pajen:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör

2 msk iskallt vatten

24 cm springform

Fyllningen:

3 ägg

3 dl mjölk

200 g riven ost

125 g färskost med vitlök

Salladen:

2 päron

100 g valnötter

1 msk balsamvinäger

3 msk olivolja

2 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Börja med pajdegen: Häll mjölet i en bunke. Klicka ner smöret – som ska vara kallt – i småbitar. Mosa ihop med en gaffel eller fingrarna.

2. Häll i 2 msk kallt vatten och knåda snabbt ihop degen.

3. Kläm ut degen i formen och ställ i kylen i 20 minuter.

4. Sätt igång ugnen på 200 grader.

5. Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Salta och peppra.

6. Lägg valnötterna på ett ark folie och rosta dem i några minuter innan du stoppar in pajen. Gnugga dem gärna i en handduk eller lite hushållspapper efteråt så får du bort en del av det lite beska innerskalet.

7. Nagga det kylda pajskalet med en gaffel och slå i fyllningen.

8. Grädda 35 minuter i ugnen. Kasta ett öga på pajen efter 25 minuter så att den inte börjar bli bränd på ytan. Täck med folie i så fall.

9. Skala päronen med potatisskalare, skär bort kärnhusen och skiva fruktköttet.

10 Lägg upp med nötterna på tallrikar. Strö på timjan och droppa över balsamvinäger och olivolja. Salta och peppra försiktig. Servera till pajen.