Nu fick du fikon...?

MAT & DRYCK

Hej!

För några år sedan hade du ett recept på fikonpaj med apelsinsås i Aftonbladet. Jag testade det och det var jättegott! Nu tänkte jag göra den igen, men hittar inte receptet.

Är det möjligt att du kan ge mig receptet? Skulle bli hur glad som helst!

Jenny

Hej Jenny!

Beklagar det sena svaret men jag hittar ingen fikonpaj. Om det inte var den här du tänkte på.

Då kanske det kan bli en dadelpaj till nästa jul?

Vänliga hälsningar,

Jon

FAKTA

Dadelpaj med apelsinfräsch

60 minuter (8 personer)

Det här behöver du

1 50 g skalade valnötter

3 dl hackade dadlar

2 + 3 + 1 msk mjöl

2,5 dl socker

2 tsk bakpulver

2 ägg

1 tsk smör

Såsen:

2 dl lätt-crème fraiche

1 liten apelsin

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 175 grader.

2. Hacka nötterna ganska grovt. Ställ åt sidan.

3. Kärna ur och hacka dalarna. Lägg i en skål och blanda ordentligt med 2 msk av mjölet.

4. Blanda ner de hackade valnötterna.

5. I en annan skål blandar du 3 msk mjöl, sockret och bakpulvret.

6. I en tredje skål (jo, det blir en del disk) knäcker du äggen och vispar dem en minut.

7. Rör ner dadel/valnötsblandnibngen i äggen.

8. Rör sedan ner mjöl/socker/bakpulver-blandningen.

9. Smörj en pajform eller annan ugnssäker form (25–28 cm i diameter) med smöret. Strö i sista matskeden mjöl. Skaka runt det och häll bort det som inte fastnar.

10. Häll i smeten och grädda 40 minuter. Täck med folie och kakan börjar bli bränd ovanpå. Den pyser upp rejält i ugnen men säcker atyvärr ihop efter ett par minuter i det fria.

11. Tvätta apelsinen och riv hälften av skalet. Blanda ner i crème fraichen.

12. Pressa ner apelsinsaften i Crème fraichen, blanda och servera till pajen.