Hur få jag till en sås till Lemon chicken?

MAT & DRYCK

Hej Jon,

jag spenderar mycket tid i USA och väljer gärna mellan det kineska (Mandarin, Szechuan) och japanska köket, allt tillagat på ett Amerikanskt vis. Jag har inte varit i Asien så jag är inte säker på att det är samma smaker där som i USA.

En Kinesisk rätt som jag verkligen fått smak för är "Lemon Chicken" som är kycklingfilé snittad i stripes, liggande på en bädd av grönsallad tillsammans med skivor av citron. Det hela serveras med vitt ris och en söt lite tjock citronsås.

Det som gör den här rätten är just citronsåsen, men jag har inte lyckats hitta "rätt" recept på den ännu. Kanske du kan hjälpa till med detta?

Hälsningar

Håkan Malmström

Hej Håkan!

”Citronkycklingen” är förmodligen en amerikaniserad rätt och min erfarenhet av amerikansk kinamat är ringa. Men efter lite letande har jag hittat två recept på citronsåsen som verkar hyfsade men sötman varierar betydligt.

Båda ska serveras till friterade munsbitar av kyckling.

Jon Hansson

FAKTA

Citronsås 1

4–5 msk socker

2,5 dl kycklingbuljong

1,5 msk majsena

2–3 msk pressad citron

1 tsk salt (knappt)

3 skivor citron

2 msk olja

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienserna utom citronskivorna och oljan i en skål.

Hetta upp oljan i en wok och häll sedan i såsen och citronskivorna. Värm och rör om tills såsen klarnar.

Fiska upp citronskivorna och servera såsen till kycklingen.

Citronsås 2

2,5 dl socker

2 dl vatten

2 msk majsena

1 citron, det rivna skalet och juicen

0,5 tsk riven färsk ingefära

0,5 tsk riven vitlök

Nypa vitpeppar

1 krm gurkmeja

Nypa salt

1 msk smör

Gör så här:

Värm alla ingredienserna i en kastrull över låg värme. Rör i 15 minuter (!) tills såsen tjocknat och blivit klar.

Servera till kycklingen.