Hur gör man en spansk paella?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag undrar hur mycket arbete det är med att laga en paella? Går det att göra en enklare variant som ändå blir god? Jag älskar den rätten men har inte så mycket tid för att laga mat.

MVH

Åsa

Hej!

Jag bad redaktionens paella-expert Johan Gunnarsson om hjälp. Här har han plockat fram ett recept som är lättlagat.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

FAKTA

Paella på svenskt vis

6-8 personer

Du behöver:

5 dl ris, gärna basmatiris

1,5 dl olivolja

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 g saffran

ca 2 liter vatten

2 buljongtärningar, grönsaks- eller köttbuljong

1,5 kilo kycklingfilé

2 röda paprikor

300-400 g bläckfiskringar eller skaldjursmix

200 g crab sticks (surimi)

200 g gröna ärtor

ev 1/2 kilo räkor med skal

Gör så här:

1. Fräs bläckfiskringar eller skaldjursmix samt crab sticks i lite olja några minuter. Låt svalna och lägg den frästa blandningen åt sidan.

2. Hetta upp olivolja i en paellapanna eller wokpanna. Fräs finhackad lök och vitlök ett par minuter. Tillsätt sedan ris och saffran. Häll över en liter vatten och lägg i buljongtärningarna.

3. Låt riset småkoka i cirkaa 25 minuter. Rör om då och då. Späd med ytterligare vatten om det kokar torrt. Koka tills riset är lite al dente, alltså inte helt färdigt.

4. Skär kycklingfiléerna i stora kuber och strimla paprikan. Lägg kyckling och paprika i pannan och blanda med riset. Rör om ordentligt så att allt blandar sig väl. Späd med ytterligare några deciliter vatten.

5. Låt kycklingbitarna koka med i cirka 10 minuter, tills de är helt genomstekta.

6. Blanda i den frästa skaldjursblandningen, ärtorna och, om man så önskar, de oskalade räkorna. Rör runt ordentligt.

7. Ta paellan av värmen. Låt den stå och dra några minuter före servering.

Tips: Servera gärna bröd till, helst tvärskuren baguette eller annat vitt, avlångt bröd.