Har du ett bra recept på en potatislåda?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

Tack för bra och roliga artiklar om mat. Jag själv är kock sen länge, men glömmer en del. De flesta recepten finns i huvudet. Men nu står det still.

Jag gjorde en kall potatislåda som går att skiva (exempelvis till buffé med tapas). Har du nåt bra recept (gärna med vitlök , lök, timjan, creme fraiche (utan vetemjöl) och förstås potatis. Hoppas du har nåt förslag. Tack på förhand,

MVH
Helene i Kalmar

Hej Helene!

Kall potatis brukar jag oftast servera som fransk potatissallad. Kokt potatis i bitar med massor av hackad gräslök, persilja och färsk timjan. Dessutom kapris, hackade cornichonger och en dressing på vinäger, osötad senap, salt, peppar och olivolja. Gnid skålen med en delad vitlöksklyfta så blir den smaken alldeles lagom stark.

Gäller det varm mat så är det här familjens favoritgratäng: Skala och skiva 1 kg potatis. Rör ihop 3 dl vispgrädde, 2 dl riven ost, 1 riven vitlöksklyfta, salt och peppar. Varva potatisen med ostgrädden i en ugnssäker form med höga kanter. Det får gärna bli fyra potatislager. Avsluta med ostgrädde.

Baka 50–60 minuter i 225 grader. Kolla med sticka – en del potatissorter behöver längre tid än så. Täck med folie om gratängen börjar bli bränd.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson