Socker är gott - inte ett gift

MAT & DRYCK

När jag gick i skolan varnades vi för knark. Nu får barnen lära sig att socker är giftigt.

Jag tycker att vi ska lära oss sockra lite mer, jag. Jag har lite svårt att begripa hur svenska folket har kunnat vara så omedvetna om att det finns socker i yoghurt.

Yoghurt är ju surt, så varifrån kommer den söta smaken, kunde man tycka att någon skulle fråga sig.

Kanske genom den tillsatta sylten? Eller vet vi inte att sylt görs på bär och socker?

Eller ta flingorna: ett sött, frostigt överdrag på cornflaksen.

Hmmm, märkligt...vad kan det vara gjort av?

Och så brakade en hysterisk sockerdebatt loss.

Jag har på fullaste allvar hört en kvinna tacka nej till inlagda rödbetor med hänvisning till att de innehåller socker.

Numera måste man vara väldigt intim med en person för att i förtroende avslöja att man strör socker över löken i stekpannan.

Men socker är en alldeles, alldeles...underbar krydda och en del av vår matkultur.

Det söt-sura i sill- och grönsaksinläggningar är så typiskt svenskt och gud förbjude att någon rackare hittar på light-sill med aspartam!

Att äta söt sylt eller gelé till kött är också svenskt.

Liksom gravningen av lax. Där kan du förresten ta i mycket mer av socker än vad recepten brukar ange.

Karin Chädström, legendarisk kallskänka på Operakällaren, avslöjade sent om sider att hon tar två delar socker och en del salt till gravningen.

Men det vågade hon aldrig erkänna eftersom den tidens sockerdebatt rasade.

Här är fler idéer till socker som smakförhöjare:

Stekt lök - sockra när löken brynts så blir den läckert karamelliserad.

Potatismos - japp, i med ett par nypor.

Stuvade grönsaker? Mycket godare med lite socker i.

Tomatsallad - strö över lite socker, särskilt på vintern när de inte smakar något.

Lite socker i pepparrotssåsen lockar fram mer smak.

Farinsocker i köttbullesmeten gör susen.

Det är ju inte så att sockret är giftigt. Det handlar som alltid i hur många kalorier man stoppar i sig oavsett var de kommer ifrån.

Och näringsmässigt är det förstås ingen hit att bara leva på läsk och bullar, men DET vet väl ändå alla?

Glögg- tider!

Listan

Frukttoppen

I kväll

köper jag...

Karin Ahlborg