Butikerna tar hand om alla vinster

MAT & DRYCK

Hur dyrt kan svenskt kött bli?

Ja, nästan hur dyrt som helst, tror jag.

Frågan är vem som borde tjäna på ett högt pris.

Man får sätta vilket pris man vill på en vara.

Det är varken moraliskt förkastligt eller olagligt att sälja sina varor så dyrt som möjligt.

Fast jag kan tänka mig att det är fler än jag som häpnar över påslagen som handlarna gör just på svenskt kött.

Det är ju inte så att någon säljer det något billigare importköttet utan att lägga på kostnader för lokalen, personal, lager och vinst.

På det svenska köttet lägger man till en rejäl extra dusör.

Det kan man göra för att vi helst köper svenskt kött och det är inget konstigt med det.

I England vill man helst ha brittiskt kött och i Frankrike tycker man att franskt kött är bäst.

Men till skillnad från dem är Sverige inte självförsörjande på kött. Vi importerar hälften av allt kött.

Det betyder att andra länder, Danmark och Irland till exempel, kan dumpa en del av sitt köttberg hos oss.

Hellre sälja köttet billigare här än sabba sin egen hemmamarknad.

Dansk fläskfilé är alltså billigare i Sverige än i Danmark.

Att vi ändå fortsätter att köpa svenskt beror på att vi gillar vad det svenska köttet står för. Och för det betalar vi ett högre pris.

Kruxet är bara att lantbrukaren, som vi försett med ett digert regelverk när det gäller djurhållning och matsäkerhet, inte får någon del av det höga priset i butiken.

Tvärtom, med superstark handel - där tre kedjor har omkring 95 procent av marknaden - pressas priserna i alla led.

Utom till konsumenten. För oss har kött blivit dyrare.

Den större marginalen tar handeln hand om.

Det känns illojalt mot oss konsumenter, som tror att vi betalar för att djuren ska ha det bra.

Illojalt mot lantbruket, som får ta kostnaden men inte vinsten av att producera med mervärde.

Skrikvarning 1

Skrikvarning 2

I kväll

köper jag...

Karin Ahlborg