Här fanns den farliga smittan

Karin Ahlborg: Ta det lugnt - vi har koll på maten

MAT & DRYCK

Galna ko-sjukan och fågelvirus i Sverige.

Jahaja, ska vi nu sluta äta mat för att överleva?

Sitt lugnt i båten.

Här är ett litet en minuterstest för att avslöja om du ligger i riskzonen för fågelinfluensa eller galna ko-sjukan:

nAftonbladets medicinska

reporter

Caroline Hougner ger svar på frågorna om upptäckten av galna ko-sjukan i Sverige.

1. Brukar du ofta vada genom fågelträck och gärna gnugga in det i händerna som du sedan slickar på?

2. Är det vanligt att du ber din Icahandlare ta hem ko-hjärna till ditt fredagsmys?

3. Bär du hem självdöda fåglar från Oskarshamn och tycker att du kommer billigt undan med middagsmaten?

4. Längtar du efter att få suga på ett rått koöga medan du ser Melodifestivalen?

5. Söker du aktivt praktikantplats som fågelskötare vid en smittad fågelfarm i Kina?

6. Tycker du inte att din hemmagjorda korv blir densamma om du inte får använda tolvfingertarmen från en ko att stoppa den i?

Har du svarat nej på alla frågor ska du bara ta det lugnt, äta god mat av alla sorter och njuta av den.

Har du däremot svarat ja på någon fråga borde du söka hjälp.

Låter det raljant?

Ja, det är det också.

För det finns absolut ingenting som talar för att du kommer att drabbas av fågelinfluensa eller Creutzfeldts-Jacobs sjukdom för att smittan har hittats i Sverige.

Fågelinfluensan smittar inte via mat. Det har redan mina kolleger Lena Mellin och Caroline Hougner påtalat.

Det första fallet av galna ko-sjukan, BSE, i Sverige kan inte på något sätt jämföras med de första utbrotten som drabbade Storbritannien när både myndigheter och forskare stod handfallna.

I dag är både kunskapen och säkerheten oändligt mycket större.

Att fallet i Björksta mellan Västerås och Enköping över huvud taget upptäcktes är ett bevis för att kontrollen fungerar.

Vad världen lärt sig sedan de första utbrotten på 90-talet är:

1. Hur kor ska utfodras. De ska inte äta varandra, alltså inte utfodras med benmjöl.

2. Var smittämnet finns i djuret. Alla delar som kan bära på smitta förstörs. Det får inte användas till någonting, vare sig att koka buljong på eller som foder.

3. Kontroll av djuren. Inom EU kontrolleras alla slaktdjur över 30 månader, ibland yngre.

I Sverige, som inte haft något BSE-fall, har vi haft något mindre stränga kontroller, men det gissar jag kommer att ändras nu.

Nog med matnoja, nu! Mat är gott!

Vet man var kon blev smittad?

Aftonbladets medicinska reporter Croline Hougner ger svar på frågorna om upptäckten av galna ko-sjukan i Sverige.

Läs mer:

Karin Ahlborg