Dagens namn: Marta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Macka med margarin – en ren kemisk sörja

Vad sägs om en riktig smaskig, kemisk sörja på mackan?

Inte hemma hos mig.

Jag har slängt allt vad margarin - utom Bregott - heter sedan jag lärde mig hur margarin egentligen görs.

Numera bojkottar Aftonbladets Karin Ahlborg margarin.   Numera bojkottar Aftonbladets Karin Ahlborg margarin.

Vi i Sverige har världens högsta konsumtion av margarin.

Förmodligen för att vi tror att vi är hälsosamma som äter lättmargarin och undviker smör.

Men det finns ingenting, absolut ingenting som talar för att det skulle vara bra med margarin.

 

Tvärtom är det en helt konstgjord produkt med rätt äckliga kemiska processer inblandade.

Vad sägs om det här:

 Den vegetabiliska oljan utvinns ur frön, i vissa fall med hjälp av extraktionsbensin.

 Man behandlar oljan med fosforsyra och lut.

 Man bleker oljan för att få bort den naturliga färgen.

 All naturlig smak och lukt tvättas ur oljan.

 Om fettet härdas - så att den flytande oljan blir fast - används nickel.

 Om fettet istället "omestras" för att bli fast, slås fettmolekylerna sönder och sätts ihop på ett slumpmässigt och inte alls naturligt sätt.

 Om det behövs delas fettet upp i olika smältpunkter med hjälp av lösningsmedel.

 Sedan är det bara att färga och smaksätta margarinet så att det blir så likt smör som möjligt.

Under processerna har många viktiga näringsämnen och egenskaper tagits bort ur fettet.

 

Jag tror att vi äter så mycket margarin för att vi felaktigt fått lära oss att fett är farligt, och särskilt mättat fett som finns i mjölk, smör och ost.

Men nya studier visar att det inte finns något samband mellan fett och hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer.

Det finns till och med nya studier som visar att det mättade fettet skyddar mot sjukdomar.

Alltså kan jag inte fatta att någon överhuvudtaget väljer margarin istället för det naturliga smöret.

Men var och en förblir salig på sin tro.

 

Hemma hos mig kommer det då aldrig mer margarin över tröskeln.

Vi lagar maten med smör eller kallpressad olja och brer Bregott på mackan.

Karin Ahlborg

I kväll köper jag...

Osttips:

Go & gla'

Läs fler krönikor av Karin Ahlborg:

Låt bli vårt salt ”Effekten på folkhälsan är inte bevisad”

Vi behöver fler – inte färre halvfabrikat ”Obegripligt att fiskpinnar skulle vara fel”

”Krav är poänglöst” Märkningen en flummig kvarleva från 70-talet

SENASTE NYTT

Mat & Vin

Visa fler
Om Aftonbladet