Låt Magnus lära oss mer om maten i teve

”Det är ju det här vi som konsumenter behöver veta”

MAT & DRYCK

Ja! Där satt den!

Nu har jag bevis för att våra tv-kockar skulle kunna ge oss djup i stället för yta i matprogrammen.

Magnus Svensson har koll på råvarorna. Låt honom berätta mer i tv, tycker Aftonbladets matkrönikör Karin Ahlborg.
Foto: TV 4+
Magnus Svensson har koll på råvarorna. Låt honom berätta mer i tv, tycker Aftonbladets matkrönikör Karin Ahlborg.

I helgen hade jag förmånen att få gå en matlagningskurs på Restaurang-akademin i Stockholm.

Ledare för kursen var Magnus Svensson, programledare för ”Bästa Maten” i TV4 Plus.

Ja, jag vet att det kan låta som väl kärleksfullt när jag nu skriver om Magnus, men om landets samtliga manliga musik- och tv-recensenter går ner i brygga när Carola sjunger så kan jag göra detsamma inför Magnus kunskaper och insikter.

Dem får han uppenbarligen inte förmedla i sitt matprogram och det är det jag tycker är så idiotiskt.

Varför tror tv-bolagen att det är mer intressant för oss tittare att se hur en strömming fräser i stekpannan än att få veta att det är skillnad på potatis och potatis, något som butikskedjorna inte vill låtsas om?

I stället kan vi välja på mjölig, fast eller rödskalig potatis.

Aldrig ett ord om sort eller egenskap i butiken, inte.

Magnus säger en massa kloka saker under de drygt sex timmar vi har honom som kursledare.

Som det här (och ni har hört det förut av mig, det är det som gör det så klokt, ha-ha!):

- Det finns ingen anledning att använda margarin. Använd smör och kallpressade oljor.

- Varför köpa lättvarianter av grädde när man kan köpa den riktiga grädden och späda den med vatten om man vill ha den magrare?

- Det har naturligtvis betydelse för smaken varifrån äpplena kommer.

- Det är till och med skillnad på lammen som betat vid stranden på Gotland och dem som betat inåt ön.

Ja!

Det är ju det här vi som konsumenter behöver veta, men som tv-bolagen – precis som butikskedjorna – inte tycker är relevant information.

Hellre lite gladmatporr med närbilder på lök som hackas än riktig information om vår mat.

Det är inget fel på varken Tina, Niklas eller Magnus. De kan sina saker, men uppenbarligen har de beordrats att förmedla helt fel saker till oss tv-tittare.

Låt nu Magnus Svensson få undervisa hela landet om råvaror, så vi vet vad vi ska kräva i affärerna!

Bu!

I kväll köper jag...

Läs fler krönikor av Karin Ahlborg:

Karin Ahlborg