Vi vill veta var maten har varit

MAT & DRYCK

Vår mat ligger i en omloppsbana runt jorden.

Den skickas än hit och än dit för att företagen jagar ettöringar i besparingar.

Men hur blev det så här?

Vad hände och när?

För bara 20 år sedan fanns en självklarhet i fråga om mat.

Det som växte nära dig var det billiga. Vardagsvalet.

Mat från andra länder det exotiska, det vi kunde kosta på oss till fest.

Men medan vi drömde om lågpris och jämförde extrapriser ritades matkartan om.

Billigt har åkt långt

I dag kan man nästan vara helt säker på att det billiga köttet och den billiga kycklingen har åkt långt.

Livsmedelsindustrin är världens största näring.

Bara inom EU produceras mat för 5?720 miljarder varje år.

Det är lätt att inse att en insparad ettöring per kilo blir stora summor.

Det är också lätt att tro att de insparade pengarna kommer oss till godo.

Men sanningen är att den största vinsten tar handeln och industrin hand om.

För oss som konsumenter betyder matrallyt mest att vi inte kan göra de val vi vill när vi köper mat.

Klockan kommer inte att vridas tillbaka.

Snarare tvärtom.

–?Vår svenska mat blir allt mer internationell. Inte för att vi reser mer och vill ha annan mat, utan för att vi inte längre har några val, säger Hans-Olof Nilsson, Livsmedelsarbetarförbundets ordförande.

Folket får inget veta

Enligt en undersökning vill majoriteten av svenska folket veta hur framställningen av maten påverkat miljön.

Men det är just det som vi inte får veta.

Så jag upprepar vad jag skrev i inledningen till vår artikelserie: Tala om var maten kommer ifrån och var den varit. Nu.

Läsarnas röster

Tidigare:

Karin Ahlborg