Vi konsumenter är väl också värda en mässa

Karin Ahlborg vill ha smarta lösningar för vanligt folk

MAT & DRYCK

Wow! En hel mässa med massor av goda nyheter och smarta lösningar som sparar tid.

Hmmm...för restaurangbranschen, alltså.

Var finns koncepten översatta till oss konsumenter?

Härlig oxbringa.
Härlig oxbringa.

GastroNord, den stora restaurangmässan som just nu pågår i Älvsjö, är ett verkligt eldorado av nyheter och produktutveckling.

Men när jag går igenom mässan och undrar när de här varorna kommer i en vanlig butik, så möts jag bara av beklagande axelryckningar.

Det här är ett urval av saker du inte hittar i din butik, fast de finns.

Fryst deg.

För att snabbt och enkelt baka ditt eget färska bröd och njuta både av doften och smaken. Det verkar vara en solklar konsumentprodukt för mig. Plocka ut en deg ur frysen, forma och låt jäsa innan du stoppar in den i ugnen.

Men den kan du känna dig blåst på.

Riktig smetana.

Härligt syrlig och fet och fantastiskt gott till en mjuk kaka. I Finland säljs den i mejeridiskarna, men i Sverige har ingen kedja varit intresserad.

Fryst, puread frukt utan tillsatser i hur många varianter som helst.

Supergott att ha som glassås eller att hälla i den dammiga glassmaskinen för att göra en egen sorbet.

Kött som tillagas i vakuumförpackningar, sous-vide. När du får din fina, rimmade oxbringa på lunchhaket kan du vara ganska säker på att det är en sous-vide-produkt. Man tillagar köttet i vakuumförpackningar utan andra tillsatser än eventuella kryddor. Resultatet blir bättre än det du kan åstadkomma hemma.

Den gobiten är du också snuvad på.

Det känns lite märkligt att just restaurangbranschen håller sina innovationer för sig själv.

Här sipprar det ner rymdteknologi och militärteknik som används av såväl bil- som pennproducenter.

Men uppfinningsrikedomen inom restaurangnäringen stannar i branschen.

Det senaste jag kan komma på som smet ut från storköket var väl de flytande fonderna. Men det är ju ett tag sedan.

Heja!

Bu!

I kväll köper jag...

Läs fler krönikor:

Karin Ahlborg