Ett risigt förslag

MAT & DRYCK

Försök välja klimatsmart mat om du kan.

Vi är mer förvirrade än någonsin.

Tror fanken det med så konstiga råd som florerar.

Det finns en tidning som heter Konsumentmakt och ges ut av Sveriges Konsumenter.

Det senaste numret ägnas åt frågan om mat och klimat.

Och det är ju vällovligt.

”Hoppas att du känner dig mer vägledd efter att ha läst våra artiklar”, står det i ledaren.

Men, nej. Det gör jag verkligen inte.

Så här lyder ett av råden, utdelat av Centrum för uthålligt lantbruk, i tidningen:

”Undvik ris, som i huvudsak odlas på vattentäckta fält som avger metangas, en av de stora utsläppskällorna”.

Och här börjar jag undra om jag ska skratta eller gråta åt hela frågan.

I Sverige är vi en tusendel av världens befolkning. Vi äter ungefär 4 kilo ris per person och år.

Vi bör undvika det eftersom risodlingarna avger metangas.

Ris är basföda för ungefär hälften av jordens befolkning.

Det är inte ovanligt med en konsumtion på ungefär 90 kilo per person och år, mer än tjugo gånger vår blygsamma portion.

Ris är dessutom den gröda som ger mest mat per area, vilket är otroligt trevligt för att många ska slippa svälta.

Så, det är inte särskilt troligt att vårt undvikande ger ens en liten krusning på klimatytan.

För inte hade man väl tänkt att hela världens befolkning skulle undvika ris på grund av metangasutsläppen?

Ja, ursäkta mitt raljerande här men om alla slutar äta ris så har vi löst klimatfrågan direkt eftersom vi bara blir hälften kvar.

Om det ska bli någon ordning på klimatmaten måste man sluta att dela ut såna här idiotiska råd som ju inte spelar någon som helst roll utan bara ökar på förvirringen.

Jag har god lust att gå lös på någon med ett helt annat slags ris.