Skärp till er nu – ät torsk och var glada

1 av 2
MAT & DRYCK

Torsk eller inte torsk?

Det är frågan.

Jag väljer absolut torsken.

Det har blivit smått hysteriskt runt den supergoda torsken.

Krögare väljer att sluta servera fisken.

Som kund får du gömma det frysta torskblocket under mjölken i varukorgen.

En kollega deklarerade i går att allt stoj omkring fisket gör att han numera ger fan i att äta fisk överhuvudtaget eftersom han är osäker på vilken fisk som anses PK eller inte.

Jamen, skärp till er nu!

Ät torsk och var glad!

Det är inte precis så att torsk är olaglig på något vis. Inte alls.

Om vi kikar in i frysarna hos matbutikerna så finns det gott om torsk.

Den är lagligen upp-dragen.

Oftast i Barents hav som har ett stabilt torskbestånd.

Det finns ingen överhuvudtaget som med gott samvete kan säga till dig att låta bli att köpa den torsken.

Något fint som heter Miljöstyrningsrådet har till uppgift att hjälpa det offentliga Sverige med att köpa in bland annat livsmedel så miljömedvetet som möjligt.

De ger grönt ljus för torsk från Barents hav.

Okej, så långt allt väl.

Men hur var det då med torsken från Östersjön?

Här har exempelvis Ica och en hel del kommuner i landet bestämt sig för att inte köpa in den eftersom Östersjöbeståndet behöver återhämta sig.

Men det dras fortfarande upp en ofantlig mängd torsk. Helt lagligt och nästan i samklang med Havsforskningsrådets rekommendationer.

Att vi i Sverige ska vara fina i kanten och låta bli att äta Östersjötorsken betyder alltså inte att firrarna stannar i havet.

I stället exporteras den till Frankrike, Tyskland, Danmark.

Ja, hela Europa mumsar Östersjötorsk utom vi svenskar.

I stället importerar vi en massa hoki från Nya Zeeland och pangasius från Vietnam.

Jag kan inte se det vettiga i det. Borde vi inte äta upp fisken som – fortfarande helt lagligt – fiskas i vår närhet i stället för skeppa ut den och importera annan fisk?

Jag tänker äta torsk tre gånger i veckan hädanefter.

Följ mig, den som törs.

FAKTA

Men hallå!

Scan lanserar nu färdigskivad falukorv ”för en enklare vardag” och riktar sig till kunder som ”har ont om tid”. I ett vetenskapligt experiment plockade jag fram falukorven, rev av korvskinnet, skar upp 14 korvskivor, diskade kniv och skärbräde och la tillbaks korvringen i kylen på femtio sekunder blankt. Hur ont om tid ska man ha för att vilja betala dubbelt så mycket för att få den färdigskivad?

I kväll köper jag...

…helst torskrygg men filé funkar också. Och äter den med pepparrot och skirat smör.

För övrigt...

…undrar jag hur lunchhak och skolmatsalar tänker när det enda som erbjuds på mackan är Lätta, Becel och annat otyg medan smör och Bregott lyser med sin frånvaro?