När blev brödet dyrast?

”Hur kan det komma sig att korvbröden kostar 59 kronor per kilo medan själva korven kostar en tia mindre?”

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
Lyxvara Korv med ett dyrare bröd.
MAT & DRYCK

Vårt dagliga bröd?

Nej, nu får brödet bli en lyxvara.

Det är billigare att lägga en hamburgare mellan två andra – hamburgare.

Jag vet mycket väl att spannmålspriserna i världen hoppat jenka upp och ner under hösten och att brödpriset påverkas av det.

Men det är något annat skumt med brödpriserna.

Det slår mig när jag står med ett paket med tio korvar för 19.90 i ena handen och en påse med tio korvbröd för 23.50 i den andra handen.

Hur är det möjligt?

En vanlig, liten stackars limpa går loss på 25 spänn.

Så jag synar brödhyllorna lite närmare än vad jag gjort på senare tid och baxnar. Bröd kostar 40 kronor kilot. Eller 50.

Eller 84, om man slår till på en butiksbakad dinkellimpa.

Det måste ju betyda att mjölet är tvärdyrt?

Nja, inte så över sig. Vanligt vetemjöl kostar drygt fem kronor per kilo. Dinkelmjöl 22 kronor.

Och jästen är fortsatt beskedlig på 1:40.

Så hur kan det komma sig att korvbröden kostar 59 kronor per kilo medan själva korven kostar en tia mindre?

Hur kan hamburgerbröden kosta mer än den frysta hamburgaren som ska ligga emellan?

Jag försöker hitta något svar men det blir på precis samma sätt som när Jordbruksverket försökte reda ut var den stora värdeökningen mellan bonden och kunden egentligen tog vägen.

Industrin skyller på handeln och handeln skyller på industrin.

Någon sitter i alla fall med handen i kakburken och mumsar och det är varken bonden eller jag som äter oss mätta på bröd, det kan jag lova.

FAKTA

Njaaäää

Jordbruksminister Erlandsson har på eget bevåg utropat Sverige till Europas nya matland.

Än har vi inte stormats av fransmän eller italienare som vill slippa sin egen träiga mat.

Men det kan inte dröja länge nu när ministern låtit översätta sin vision till franska och stolt förevisar vad Sverige har att erbjuda på fem bilder som föreställer i tur och ordning en jordgubbe, en köttbit, Eskil själv, något som endera kan vara makrill eller en tigerfäll, en skopa bär och några morötter.

Man blir ju onekligen sugen på det svenska köket.

Kan man få Eskils huvud på ett fat?

I kväll

köper jag...

...en supergullig liten flaska smaksatt honung från Mielard för att ringla över en ostbit. Finns bland annat med vitpeppar, kanel, ingefära och chili. Och tobak...