Skäms! Bra mat är faktiskt inte sopor!

MAT & DRYCK

Det slängs mat i Sverige.

Vi får nog dela skammen med handeln.

I går rapporterade Ekot i Sveriges Radio att enligt en uppskattning slängs mat i butiker för ungefär 2 miljarder kronor varje år.

Det är 2,5 procent av vad vi handlar färskvaror för.

Egentligen värd en applåd.

Själva hivar vi ungefär omkring 25 procent av maten vi har handlat och 57 procent av den maten var fullt ätbar.

Vi slänger alltså nästan 15 procent prima mat.

Hur mycket av det butikerna slänger som är fullt ätbart kan man inte säga.

Det måste rimligen ligga i en handlares intresse att kränga av så mycket som möjligt hellre än att slänga maten.

En femma för ett paket skinka med nästan utgånget datum är ju ändå en femma ner i fickan i stället för att betala för att få skinkan bortfraktad.

Men när jag tutar omkring i ett gäng affärer för att jaga de där röda lapparna med ”Kort datum, Sänkt pris” så är de märkligt frånvarande.

Endera är alla affärer jag kollar elitelever i klassen som har perfekt balans mellan inköp och försäljning.

Eller så drar sig somliga handlare för att sänka priset av en kanske luddig föreställning att man förstör för sig själv. Som om vi kunder skulle vänta ut reapriset innan vi käkade middag.

En affär jag regelbundet besöker har förnämligt nog inrättat en regelbundet återkommande marknadsplats för sina ordentligt prissänkta varor med kort datum.

Den är inte alltid välfylld, ibland helt tom. Men jag brukar checka disken och kan jag fynda så gör jag det.

Sedan är det bara att åka hem och laga till maten.

Jag kan inte se annat än att det är en vinn vinn-situation för både mig och affären.

De olika kedjorna har helt olika policy på området. Medan Coop har en generell rekommendation om att i möjligaste mån prissänka varor har Axfood en noga utarbetad plan för när och vad som ska prissänkas och för Ica vore det främmande att alls ha någon åsikt i frågan.