Polenta med ostronskivling, jordärtskockor och tryffel

MAT & DRYCK
Foto: Magnus Johansson/Anagram

För 4 personer

Polenta:

8 dl vatten

1 dl vit balsamvinäger

1 tärning grönsaksbuljong

4 dl polentagryn

2 msk smör

Salt och peppar

Svamp och grönsaker:

2 hg ostronskivling

Smör till stekning

4 medelstora jordärtskockor

6 pärllökar

2 dl vatten

1 msk maizena

2 msk smör

1 tsk kinesisk soja

Tryffelolja

Romansallad och parmesan till servering

Gör så här:

1. Koka upp 8 dl vatten, balsamvinäger och buljongtärning i en tjockbottnad kastrull. 

2. Riv ostronskivlingen i bitar och fräs i smöret i en stekpanna. 

3. Skala och skär jordärtskockor och pärllök i centimeterstora bitar och låt fräsa med svampen tills de börjar mjukna. 

4. Tillsätt 2 dl vatten och låt sjuda under lock i cirka 5 minuter.

5. Rör under tiden ner polentan i det kokande vattnet med balsamvinägern. Sjud polentan 7-8 minuter tills du fått en krämig gröt, rör om då och då. Smaksätt med salt och peppar och avsluta med smöret.

6. Red av svamp- och grönsaksblandningen med maizena utrört i lite vatten och lite smör. Smaksätt med soja och några droppar tryffelolja efter tycke och smak.

7. Häll upp polentan på ett stort fat och stjälp grönsaksblandningen över. Garnera med romansallad och toppa med riven parmesan.